Usein kysytyt kysymykset: Kotaniemen mökkien varaaminen

Mikä on Kotaniemi?

Keski-Suomen Journalistit omistaa Jämsän Vaherissa vajaan 15 hehtaarin kokoisen niemenkärjen, Kotaniemen. Se on jo 1970-luvun alkupuolelta lähtien on ollut yhdistysten jäsenten loma- ja virkistyskäytössä. Alueelle on rakennettu kolme mökkiä, jotka yhdistyksen jäsenten käytössä: Lahtela, Selkälä ja Kärkelä. Lue lisää alueesta ja mökeistä täältä: https://www.ksjournalistit.fi/wp/kotaniemen-mokit/

Miten mökki varataan?

Tee varaus yhdistyksen verkkosivuilla olevan varausjärjestelmän kautta haluamallesi mökille. Lahtelan varaukset: https://www.ksjournalistit.fi/wp/kotaniemen-mokit/lahtela/

Selkälä: https://www.ksjournalistit.fi/wp/kotaniemen-mokit/selkala/

Kärkelä: https://www.ksjournalistit.fi/wp/kotaniemen-mokit/karkela/

Sivuilta voit lukea myös lisätietoa mökeistä.

Milloin mökille voi tulla tulopäivänä ja milloin pitää lähteä lähtöpäivänä?

Mökille voi tulla tulopäivänä klo 12.00 jälkeen eli keskipäivällä. Vastaavasti lähtöpäivänä mökiltä tulee lähteä ennen klo 12.00.

Jos olet siis esimerkiksi varannut mökin perjantaiksi, voit tulla mökille perjantaina milloin vain klo 12.00 jälkeen ja lähteä milloin vain lauantaina ennen klo 12.00. Maksu menee tuolloin yhdeltä päivältä.

Aiemmin varaukset mökille tehtiin päiväkohtaisesti, eli varaukset alkoivat ja päättyivät klo 0.00. Tästä käytännöstä on luovuttu 1.4.2024 alkaen.

Miten saan avaimet ja ajo-ohjeet?

Kysy ohjeet sihteeriltä: sihteeri@ksjournalistit.fi

Mitä teen, jos haluan perua varauksen?

Ilmoita varauksen perumisesta: sihteeri@ksjournalistit.fi. Peru varauksesi viimeistään 7 päivää ennen varauksen alkamista (force majure). Jos varaus perutaan vasta viime hetkellä ilman hyvää syytä, yhdistyksellä on oikeus periä 50% varausmaksusta.  

Mistä saan tietää, kuka on mökillä minua ennen tai kuka on tulossa jälkeeni?

Nykyisessä varausjärjestelmässä henkilötiedot eivät ole kaikkien varaajien nähtävillä. Jos sinulla on tarve tietää mökille jälkeesi tuleva, voit kysellä asiasta Facebook-ryhmässä KSJ Kotaniemi (pyydä liittymistä, niin sinut päästetään ryhmään mukaan) tai lähettää viestiä sihteeri@ksjournalistit.fi. Toivomus on, että käytännön asioista (mitä mökeiltä puuttuu, mitä kannattaisi ottaa huomioon varusteihin liittyen) keskustellaan tuolla Facebook-ryhmässä. 

En ole aiemmin käynyt mökillä, mihin pitäisi varautua?

Mökit ovat ns. perusmökkejä eli niissä ei ole juoksevaa vettä tai sisävessaa. Lahtelassa on sähköt, Selkälässä ja Kärkelässä aurinkopaneeleista saa jonkin verran virtaa. Juomavettä voi hakea läheisestä lähteestä tai tuoda mukanaan. Lue tietoa mökeistä ja alueesta verkkosivuilta https://www.ksjournalistit.fi/wp/kotaniemen-mokit/. Jos tulee ongelmia tai muuta käytännön kysyttävää, voit kysellä mökkien isänniltä lisätietoja:

Lahtela ja Kärkelä: Kimmo Häkkinen puh. 050 5759593

Selkälä: Mikko Lundell p. 040 826 8688

Miten usein voin varata mökkiä?

Pyrimme siihen, että kaikki halukkaat KSJ:n jäsenet pystyvät varaamaan mökin itselleen viikoksi halutuimpana kesäsesongin aikana. Tämän vuoksi kesä-elokuussa koulujen loma-aikoina kerrallaan voi varata maksimissaan viikon eikä samanaikaisia varauksia voi olla kuin yksi. Lisäksi Lahtela-mökin kesän suosituimmat viikot (ns. kuumat viikot) kesä-heinäkuussa sekä juhannus arvotaan. Arvontaan voivat osallistua kaikki jäsenet (asiasta ilmoitetaan uutiskirjeessä) ja arvonta järjestetään tyypillisesti huhti-toukokuussa. Sinulla voi kesäviikon lisäksi  kuitenkin olla varaus kesäkauden ulkopuolella, esimerkiksi syyskuussa.

Edellä kuvatun perusperiaatteen lisäksi on mahdollisuus tehdä ns. ”äkkilähtöjä” mökille myös kesä-elokuussa, mikäli niissä on vapaata. Eli jos huomaat, että mökin kohdalla näkyy varauskalenterissa vapaata, voit tehdä varauksen korkeintaan viikon päähän oleville ajoille. Eli jos esim. ti 1.6. huomaat, että lähipäivinä mökki olisi vapaana, voit varata haluamasi vapaana olevat päivät ajalla 1.-8.6. Näitä ”äkkilähtöjä” ei lasketa yllä mainittuun viikon varauskiintiöön kesällä. Varaushinnat ovat normaalit.

En voittanut Lahtelan ”kuumien viikkojen” arvonnassa, mutta Lahtelassa näyttäisi olevan vapaata, voinko tehdä varauksen?

Jos varauskalenterissa (https://www.ksjournalistit.fi/wp/kotaniemen-mokit/lahtela/) näkyy vapaita päiviä, voit tehdä varauksen. Joku on esimerkiksi perunut varauksen eli päivät ovat varattavissa. Järjestelmä ei salli päällekkäisiä varauksia.

Unohdin, milloin olen tehnyt varauksen, mitä teen?

Olet saanut varausvahvistuksen sähköpostitse. Jos et muista varaamaasi aikaa, laita sähköpostia sihteeri@ksjournalistit.fi.

Miten mökki pitää siivota lähtiessään?

Kotaniemen mökkien ylläpito tapahtuu talkoovoimin, yhdistysten jäsenten yhteistyöllä. Eli ei ole ketään ulkopuolista tahoa, joka huolehtisi mökeistä, vaan se on meidän kaikkien yhdistysten jäsenten yhteinen velvollisuus. Tarkoituksena on, että jokainen siivoaa mökin lähtiessään sellaiseen kuntoon, että seuraavan kävijän on mukava tulla mökkeilemään. Tarkemmat ohjeet mökin siivoamisesta löytyvät mökin seinältä.

Mitä tarkoittaa siivousmaksu?

Hallitus päätti ottaa Kotaniemen mökeillä käyttöön 1.2.2021 alkaen siivousmaksun. Se on tarkoitettu tilanteisiin, joissa mökki on (ohjeista huolimatta) jätetty selvästi törkyiseen kuntoon ja on pakko kutsua siivousfirma paikalle siivoamaan. Siivousmaksun suuruus on 50 euroa. Tämä maksu on siksi, että jokaisella mökin käyttäjällä on velvollisuus huolehtia mökki siistiin kuntoon lähtiessään. Siivousmaksu ei siis millään tavoin poista varaajalta velvollisuutta siivota mökki lähtiessään: se on sakkomaksu. 

Mikäli mökki on siivottomassa kunnossa, kun tulet paikalle, ilmoita asiasta yhdistykselle (taloudenhoitajalle tai sihteerille) ja dokumentoi tilanne. Jos tilanne on selvästi niin paha, että sotkijalle asetetaan rangaistusmaksu (siivousmaksu), saat itse hyvityksenä yhden päivän päivämaksun siitä, että jouduit tulemaan sotkuiseen mökkiin.

Millaisia tarvikkeita on mökillä, onko wc-papereita yms.?

Homma toimii talkooperiaatteella, eli toiveena on, että puutoksista keskustellaan Facebook-ryhmässä ja tällöin mökille tulija osaa ottaa mukaansa puuttuvia tarpeita (esim. tulitikkuja, vessapaperia, kaasupulloja). Helpointa on, että otat varmuuden vuoksi vessapaperia ja tulitikkuja mukaan. Taloudenhoitaja voi korvata mökille tehdyt ostokset kuittia vastaan. Ei siis ole ketään ulkopuolista tahoa, joka hoitaisi automaattisesti kaikki puuttuvat tarvikkeet mökille, joten toiveena on, että jokainen osallistuisi: ilmoittaisi puutteista ja hankkisi tarpeen tullen mukaan mökille esimerkiksi vessapaperia. Mökin varustetasosta on yleisesti tietoa KSJ:n verkkosivuilla.