Petteri Järvinen ja tekoäly journalismissa 25. marraskuuta

Keski-Suomen Journalistit suunnittelee lauantaiksi 25.11.2023 Jyväskylässä yliopiston kirjastolla klo 13-16 pidettävää tekoälytilaisuutta, johon alustajaksi on tulossa tietokirjailija Petteri Järvinen.

Tilaisuuden tarkoituksena on antaa Järvisen pohdiskella, onko tekoäly, pullon henki, jo päästetty ulos pullosta ja saako sitä sinne koskaan takaisin. Miten käyttää tekoälyä tiedon lähteenä, mitkä sen edut ja vaarat ovat. Miten toimittaja voi tunnistaa tekoälyn tekemät tiedotteet, haastatteluvastaukset tai valokuvat, ja miten toimitusten kannattaisi panostaa tekoälyn käyttöön. Tosi tärkeää on pohtia, millaiset ovat tekoälyn vaikutukset alan työllisyyteen. Järvinen on luvannut esitellä tällä hetkellä olemassa olevia tekoälysovelluksia.

Koska tekoälyn ja toimitustyön välinen suhde on kuuma, ajattelimme, että voisimme koota laajemminkin journalistisen alan ihmisiä ja opiskelijoita tenttaamaan Järvistä sekä keskustelemaan hänen kanssaan.

KSJ on jo ollut asiasta yhteydessä Järvisen lisäksi Jyväskylän journalistikoulutukseen, aineyhdistys Lööppiin, free-toimittajiin, tiedetoimittajiin, RTTL:ään ja YOT:hen sekä joihinkin muiden maakuntien journalistiyhdistyksiin (Savo-Kainuu, ESSY ja PJY).

Tähän mennessä kiinnostuksen asiaan ovat ilmoittaneet KSJ, RTTL/YOT (vahvasti iloisena maakunnallisen yhteistyön ajatuksesta), SFJ, lööppiläiset ja muutama tiedetoimittaja.

Arvion mukaan tilaisuuteen voisi tulla noin 40 journalistia. Luvassa on pientä tarjoilua.

Koska Järvinen ei ole ilmainen mies, hänelle maksetaan kunnon luennointipalkkio. Taloudellista tukea KSJ hakee SJL:n porkkanarahoista. Porkkanarahan saamiseksi tarvitsemme kaikilta osallistujajärjestöiltä tietoa halukkaista tulijoista.

Jos siis olet KSJ-läisena kiinnostunut aiheesta ja melko varmasti olisit tulossa, ilmoita siitä yhdistyksen asiamiehelle sähköpostilla (sihteeri@ksjournalistit.fi) mahdollisimman nopeasti, mutta viimeistään 15.9.2023 mennessä.